Ez kritikán aluli ...

Mielőtt elkezdeném a mondandómat, egy dolgot tisztáznom kell magamról, csak hogy tudd, kedves Olvasó, nem a levegőbe beszélek.
 Miután három egyetemi diplomát szereztem, köztük a magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanári oklevelet, úgy gondolom, van jogosultságom erről komolyabban véleményt nyilvánítani. Persze nem fog tetszeni mindenkinek, de nem is ez a célom. Biztosan olyan is lesz, aki azt gondolja, túl sokat képzelek magamról, pedig ez sem így van.
 Hogy milyen érzelmek vettek rá arra, hogy leírjam ezeket a sorokat? Nem tudom egy szóval megfogalmazni. Felháborodás, düh, kétségbeesés. Ez mind egyszerre, úgyhogy mondhatom, intenzíven dolgoznak bennem az indulatok. Ezt valószínűleg észre fogod venni az olvasás folyamán.
 Mikor néhány hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy blogot fogok írni, az volt a célom, hogy a történetem ne csupán egy Word dokumentumként porosodjon a számítógépem egyik mappájában, hanem publikáljam, akkor is, ha senki nem olvassa el. Neked, mint bloggernek/bloggerinának nem kell elmagyaráznom, milyen pozitív érzéseket vált ki az írás a magunk fajtából. Tehát egyszerűen a saját szórakoztatásomra nyitottam oldalt. Bekerültem a bloggerek és bloggerinák csoportjaiba, társadalmába, világába. Érdekes volt számomra látni, hogyan működik mindez. Sok dolog tetszik, de van amelyek nem. Tanultam tőletek. Most már tudom, hogyan kell képeket szerkeszteni, előzeteseket készíteni, castingolni a szereplőket stb. Nagyon élvezem, meg kell hogy mondjam.  Találkoztam olyan blogokkal , amelyek már specializálódtak, például kritikaírásra. Na, tulajdonképpen ez lesz az a terület, amely kiverte nálam a biztosítékot. Aztán, mivel sokat olvasok és a könyvekben mindig észreveszem a hibákat, felajánlottam, hogy én is írok "kritikát", illetve vállalok korrektúraolvasást.
Akkor itt kell, hogy azt mondjam, álljunk meg egy pillanatra!
 Kritikát írnak olyanok, akik maguk sem tudnak írni? Rengeteg tehetséges, kreatív blogolóval találkoztam e néhány hét alatt. Olyanokkal, akiknek az írása százszor jobb annál, mint ahogyan az úgynevezett "kritikus" megírja a véleményét róla. Írnak helyesírásról meg fogalmazásról úgy, hogy nem tud mondaton belül egyeztetni? Hogy nincsen tisztában a helyesírási alapelvekkel? Könyörgöm, miért? Miért kell elvenni egy nálánál sokkal tehetségesebb ember kedvét valamitől, amit szeret csinálni és amiben jól érzi magát? Miért gondolja azt az a valaki, hogy olyan helyesírással, ami neki van (nincs), jogosult leszólni bárkit? Aki kritikát ír, minek sorolja fel a helyesírási hibákat???
 Megnézte valaki mit jelent a kritika, mint publicisztikai műfaj? Nem tartom valószínűnek. Egyébként lényegtelen is, nevezzük kritikának azokat az írásokat, amelyeket olvashatunk. Lehet, hogy ebben a világban ez a kritika. Elfogadom.
 (Sajnálom a csapongást, de tudod, az indulatok...)
 Magam is írtam néhány összefoglalót, recenziót, nevezzük akárminek. Eldöntöttem azonban, hogy többet ilyet nem fogok írni. Nem fogok, mert ez nem építő jellegű. Totálisan kiakadtam a mai nap folyamán emiatt a dolog miatt, így elhatározásra jutottam. Amennyiben valaki kritikát kér tőlem, azt fog kapni. Rendes, szakszerű, korrekt véleményt a stílus minden jellemzőjével. Ezenkívül nem kizárólag azokat a blogokat fogom írással illetni, melyekre felkérés érkezik irányomba, hanem, amit elolvasok, azt véleményezem. 
 Itt szeretném az alkalmat felhasználni arra, hogy megkérjelek titeket: aki ezek után úgy érzi, kíváncsi a véleményemre és szeretné, hogy a blogjáról kritikát írjak, vagy korrektúraolvasóként felkér arra, ellenőrizzem a szövegének helyesírását, írjon nekem, szívesen megcsinálom!
 Kedves Olvasó! Köszönöm, hogy türelemmel voltál a felháborodásom és indulataim iránt! Köszönöm, hogy időt szántál rám és elolvastad az írásomat! 

Megjegyzések