Akasztják a hóhért #1 - avagy, mikor egy kritika után hirtelen romlik az oldal statisztikája :)

   Tisztázzuk legelőször, mi is az a kritika. A wikiszotar.hu szerint:  értékelő vélemény, illetve ennek elmondása egy személy vagy alkotás jó vagy rossz tulajdonságairól személyes megítélés alapján; bírálat.
   Két kifejezést emeltem ki, amelyek szerintem a legfontosabbak ebből a szempontból.
1. értékelő vélemény: Ha valaki értékelő véleményt kér, valószínűleg megkapja a felkért személytől annak véleményét, illetve az értékelését. Nyilván olyan ember véleményét kérjük ki, akinek szava számít nekünk, adunk a véleményére
2. jó vagy rossz tulajdonságairól: A véleménykérés paradoxont alkot azzal az elképzeléssel, ha valaki csak a jóra kíváncsi. Ha dicsértetni szeretné magát, kérjen ajánlót, ne kritikát.
Tehát: a kritika magában foglalja a bíráló negatív és pozitív véleményét, értékelését.
   Amint azt a Blogkritika oldalamon ki is nyilvánítottam, személy szerint az alábbiak függvényében dolgozom: objektivitás (helyesírás, nyelvhelyesség, elírás stb., látható hibák az oldalon, egyéb technikai malőrök, melyek gyakorlatilag könnyen orvosolhatók), valamint a szubjektivitás (benyomások, érzések a blog látványáról, a történetről stb.). Megjegyzéseimet teljesen tényszerűen, jó szándékkal írom le.
    Jöjjön a kényes téma, avagy hogyan érinti a bírálat a felkérőt. Kicsit csúnyán és durván hangozhat a következő gondolat. Amikor maga a bíráló nincs magasabb szinten, mint a bírált személy, kritikája nem tud rámutatni a tárgy hiányosságaira, hiszen ő maga sem veszi észre azokat. Amikor ezek után olyan kritikával találja szemben magát, amely felfedi eddig ismeretlen gyengeségeit, furcsa módon nem fogadja el. Miért van ez? Hiszen felismerheti hibáit, így ki tudja javítani azokat. Nekem nem feladatom, őszintén szólva nem is érdeklődési köröm annak kutatása, hogy ilyenkor miért sértődik meg az ember.
   
   Végezetül megkérem azokat, akik kritikát kérnek bárkitől, fogadják el azt, akármit is tartalmaz, hiszen egy ember véleménye, melyet kikértek. Javaslom, hogy mielőtt felkeresnek valakit, tájékozódjanak az oldalán, olvassanak bele néhány írásába. Semmiképpen ne azzal büntessék a bírálót, hogy hirtelen felindultságból nemmel szavaznak az oldalán :D

   A következő cikkben már egy oldalt fogok megvizsgálni, szintén a fenti elvek szerint, jó szándékkal a szívemben, billentyűzetemben.

Emily

Megjegyzések