5 dolog, amit a terhesség előtt, alatt és után a legjobban utáltamVárandósnak lenni a világon a legcsodálatosabb érzés. Ez így van, leszámítva a hányást, a vizesedést, a mozgáskorlátozottságot stb. Ebben az írásban nem is ezekről fogok szólni, ezek mind természetes dolgok. Vannak azonban olyanok, amelyek egyáltalán nem azok!

1. Mikor lesz baba?
Majd lesz. Igen, szeretnénk már nagyon. Igen, akarunk babát, hogyne! Vedd a kezedbe az enyémet, hátha kedvet kapsz hozzá!
Eleinte az ember készségesen válaszolgat. Néhány hónap, esetleg év után pedig már egyenesen idegesítő a dolog. Főleg, ha mindezt úgy mondogatják, hogy nagyon szeretnéd azt a babát, de valamiért nem jön össze. Lelkileg tönkre mész. Nem feltétlenül azért nincs az embernek gyereke, mert nem akar. Nem mindenki esik teherbe a szex gondolatától is.

2. Természetes úton fogant?
Tessék? Hogyan lehet ilyet kérdezni? Az ember örül, hogy a régen várt baba úton van, erre ez az első kérdés? Szörnyű tapintatlanság, sőt egyenesen bunkóság! Azért kérdezik, mert túl öreg vagyok a gyerekhez, mert sokat kellett rá várni? Vagy azért, mert endometriozisom volt, és műteni kellett? Ha ezért is kérdezi, egyáltalán ezekhez a dolgokhoz kinek van köze? Szörnyen sértő!

3. Ez a legszebb időszak! De irigyellek!
Miután végre megszületik a babád, jönnek a különféle megjegyzések. Például a fenti is. Mondják ezt úgy, hogy otthon vagy már mondjuk egy éve, mást sem hallasz, mint a babádat. Felnőttel a férjeden, anyukádon és az anyósodon kívül mással nem nagyon beszélsz. Velük is csak arról, mennyit evett, milyet kakilt stb. Hatványozódik a dolog, ha a második baba is megérkezett, és mondjuk már három éve vagy otthon. Imádod őket, de néha jól esik, ha azt is megkérdezik, te hogy vagy. Ha kollégával találkozol az utcán, az már menekül előled, mert tudja, hogy fél órán belül nem szabadul tőled, lévén olyan felnőtt ember, akivel a gyereken kívül másról is tudsz beszélni.

4. Szopizik?
Na, ez a másik! A mellméretemre, vagy a tej minőségére nem kíváncsi? Nem, nem szopizik. Van akinek genetikailag, biológiailag nem adatott meg a szoptatás képessége. Ezek után persze jön a folytatás: Ó, ne bánkódj, ma már olyan jó tápszerek vannak! Persze látom a tekintetében, hogy szinte lenéz, de hogy nagyon sajnál, az biztos. Azért biztos, ami biztos hozzáteszi, hogy ő a saját gyerekén kívül még 100 másikat is táplált, annyi teje volt. Örülök neki, hogy most már ezt is tudom róla.

5. Mikor jön a kistestvér?
Ma már nem - adom a választ, mire értetlen tekintet néz vissza rám. Honnan tudjam? Az első is sokára sikerült, mondjuk az endometriozis meddőséget okoz. Miután megműtöttek, ki tudja ezt? Szerencsére akkor jön a második, mikorra terveztük. Ezek után ismét elhangzik az előző négy kérdés, megjegyzés, majd az ötödik is. A válasz most az rá, nem lesz több. NEM? Hát miért nem? MERT! B+! Hagyjatok már élni!

Megjegyzések