Az aromaterápia története és alapszabályai

Az aromaterápia története

filipendula-ulmaria-1526400__340
"Növényekkel, füvekkel,
virágokkal teli kertbe léptek 
be..."

Giacomo Leopardi:

Gondolatok


Az aromaterápia illóolajok segítségével ápolja testünket és lelkünket. Használhatjuk krémekhez, pakolásokhoz, fürdőkhöz, masszázshoz, párologtatáshoz vagy tisztításhoz. Története nagyon régre nyúlik vissza. Az ókorban az illatos kenőcsöket isteni eredetűnek tekintették. Ezeket a gyógyításban is használták. 
Az aromáknak a távoli Keleten már több mint 7000 éves története van. Sőt, egy kézikönyv is íródott. Ebben Kiwan Ti kínai császár az ő maga által tanulmányozott illatos növényekről, és azok gyógyító hatásáról ír. Néhány évezreddel később, hasonló jellegű könyv született, amelyben a jin és jan alapelveit is figyelembe veszik. Ókori szanszkrit szövegekből kiderül, hogy Indiában is használták az aromákat. A hindu nők különösen szerették a a jázmint és a rózyát, a fiatal lányok pedig a szantálfát.
Mezopotámiát illetően, már a Gilgames-eposzban is említenek valamilyen aromakúpot. Egy későbbi ékírásos tábla pedig még számos növényt és balzsamolajokat. Az egyiptomiak hasonlóan kedvelték az illatos növényeket, kenőcsöket, balzsamokat.
Görögországban is előszeretettel használták az olajokat (rózsa, majoránna, bazsalikom), főként a személyes tisztálkodásnál és az edzőtermekben. A rómaiak szintén kedvelték az efféle dolgokat, sőt, a patríciusok házában egész nap égett a parázstartó, ahonnan mindenféle illat áradt.
Talán nem volt olyan még egy időszak az aromák felhasználásában, mint a középkor. Mivel havi gyszeri tisztálkodásnál többet veszélyesnek tartottak, a mindenféle szagokat illatszerekkel és olajokkal próbálták meg elfedni.
Napjainkban sokan alkalmazzák az aromaterápiát. Ha mással nem is, illóolaj párologtatásával biztosan mindenki próbálkozott már.

Az aromaterápia tízparancsolata

  1. Sohasem szabad önkényesen félbeszakítani egy orvosi kezelést és helyette illóolajokhoz folyamodni, mivel utóbbiakat kizárólag kiegészítő alkalmazásként szabad alkalmazni.
  2. Az alkalmazni kívánt olajhoz tartozó adatlapon mindig ellenőrizni kell, hogy nincs-e előírva valamilyen értékhatár vagy tiltás. Ha szakember kifejezetten elő nem írja, akkor kerülni kell a belsőleges alkalmazást.
  3. Soha ne használjunk illóolajat, ha előzőleg nem hígítottuk fel valamilyen vivőolajban.
  4. Az illóolajok gyermek kezébe nem kerülhetnek!
  5. Ha valaki allergiás, akkor az esszencia használatba vétele előtt szakembertől kérjen tanácsot. Ez azokra is érvényes, akik olyan betegségben szenvednek, mint az epilepszia vagy egyéb súlyos rendellenességek.
  6. Az alkalmazást követően legalább két órahosszat ne mossuk meg az érintett testrészt, hogy az olajoknak legyen elég ideje a felszívódásra.
  7. Szembe vagy nyálkahártyára ne kerüljön.
  8. Terhesség alatt vagy terhesség gyanúja esetén különös figyelmet kell fordítani az utasítások betartására, illetve tanulmányozni kell azoknak az esszenciáknak a táblázatát, amelyek tiltva vannak a kismamák számára.
  9. Csak gyógynövényszaküzletben vagy gyógyszertárban vegyenek illóolajat, és gondosan tárolják az üvegcsét.
  10. Tápláljanak őszinte tiszteletet és szenvedélyt z anyatermészet által kínált sokféle illat iránt.
Forrás: Guiliana Lomazzi, Aromaterápia
Megjegyzések