6+1 téveszme a fitneszről


1. Ha abbahagyod az edzést, az izom zsírrá alakul. Hamis.
Az izom és a zsír külön szövettípus, nem tud egymásba átalakulni. Az izom azonban akkor is több kalóriát fogyaszt, ha nem edzel; ha tehát izomtömeged csökken, de ugyanolyan mennyiségű ételt eszel, akkor a kalóriatöbbletet zsírként raktározza el a szervezeted.

2. A súlyemelés idomtalanná és férfiassá teszi a nőket. Hamis. 
Jó hír, bármennyit emelgetheted a súlyzóidat, a nőkben nincs elég tesztoszteron ahhoz, hogy Popeye-muszklit növesszenek. Csak a testépítők képesek szembetűnő izomtömeg-gyarapítására. (De ők a sportoláson kívül még sok mást fogyasztanak is)

3. A testsúlycsökkentéshez kevesebbet kell enni. Hamis. 
Ha többet eszel, mint amennyit elégetsz, akkor meghízol, de a két oldal közti egyensúly elérésére tulajdonképpen jobb megoldás az, ha az evés visszafogása helyett az aktivitásodat fokozod. Egészen alacsony kalóriatartalmú étrend mellett szervezeted túlélési üzemmódra rendezkedik be, lelassul az anyagcseréd és zsírtalan izomszövetet éget el. 

4. A szaunában leizzadhatom a súlyfelesleget. Hamis. 
A zsírt soha. Ami súlyt veszítesz, az csupán a verejtékkel távozó víz, és az gyorsan pótlódik. A szauna főleg a bőrödnek tesz jó, azt méregteleníti, kisimítja és ápolja. 
.
5. Nem érek rá edzeni. Hamis. 
Ilyen nincs. Szokták mondani, hogy mindenkinek arra van ideje, amire csak akarja. Ha nincs időd konditerembe járni, liftezés helyett járj lépcsőn. Otthon a kertészkedés, barátnőkkel történő kocogás vagy a gyerekekkel való focizás több energiát éget el, mint a feszített ütemű gyaloglás. 

6. A sok felülés kockahasat fejleszt. Nem feltétlenül. 
Az izmok csak akkor válnak kifejezettebbé, ha csökken a testzsír összmennyisége.

+1 Férfiak nem kaphatnak narancsbőrt. Igaz, de a nők sem, mert nem létezik ilyen betegség. A narancsbőr vagy cellulitisz a közönséges testzsír és a nehézségi erő összhatása. Nőknél azért nyilvánvalóbb, mert náluk a zsírfölösleg olyan testtájakon halmozódik fel, ahol a bőr megereszkedik. 

(Forrás: Reader's Digest 2006. május)

Megjegyzések