A csecsemőkori hasfájásA csecsemők jelentős részénél fellép a kólikának is nevezett hasfájás, amit vigasztalhatatlan sírás jelez. A rohamok rejtélyes eredetűek. A probléma az élet első heteiben jelentkezik, és általában hathetes korig súlyosbodik. Három hónapos korra azonban majdnem minden csecsemőnél elmúlik a kólika. A tünetek enyhítésére, a baba közérzetének lehetőségére számos lehetőség van. Ezekből szeretnék nektek néhányat leírni.
A hasfájós baba naponta több órán át egyhuzamban sír. A többnyire kora este menetrendszerűen bekövetkező hasfájásos rohamok alatt az újszülött lábát általában egészen felhúzza, hasa puffadt. Ha végre elalszik, egy-két órán belül rendszerint sírva riad fel álmából.
A hasfájós babák többsége egyébként teljesen egészséges. A babák számos egyéb ok miatt  is sírhatnak, ám a kólikás sírás nagyon jellegzetes: nem olyan, mintha a kicsi fáradt vagy éhes lenne; egyértelműen fájdalmat jelez. Ezt egyes vélemények szerint a bélfal feszülése okozhatja, ám a jelenség pontos oka nem tisztázott.

Az állapotot kiválthatják, illetve súlyosbíthatják a következő tényezők:
- a csecsemő levegőt nyelt, emiatt felfúvódott, szélszorulása lett;
- szoptatási, szopási problémák;
- tápszerre vagy a szoptatós anya étrendjének bizonyos összetevőire való érzékenység;
- a bélfalat beidegző idegek fejletlensége;
- szilárd táplálék adása három hónapos kor előtt;
- egyesek szerint dohányfüst belégzésére vagy nikotintartalmú anyatejre adott reakció.
Kezelés
ÉTREND
Ha szoptatsz, ne idegeskedj és ne türelmetlenkedj, hagyj bőségesen időt a babádnak, hogy hozzájusson a számára szükséges tápláló anyatejhez. Ha a csecsemőt túl hamar leveszed a melledről, illetve átteszed a másik melledre, előfordulhat, hogy nem lakik jól, mert csak az ún. előtejet szívta ki, és a magasabb zsírtartalmú tejhez nem jutott hozzá, ezért egy-két óra múlva újra megéhezik. Az előtej gyorsan áthalad az emésztőcsatornán, és ha nem keveredik sűrűbb anyatejjel, fokozott bélgázképződést, haspuffadást okozhat.
Az étrendedből szükség esetén iktasd ki azokat az irritáló hatású anyagokat, amelyek átkerülhetnek az anyatejbe. A kisbabák egy részénél például a tejtermékek okozhatnak problémát, amíg mások a tojásban, gyümölcsökben, csokoládéban, kávéban, kólában vagy szeszes italokban lévő anyagokra érzékenyek.

NYUGTATÓ RINGATÁS
Sok kólikás csecsemőre megnyugtatóan hat a babakocsi enyhe rázkódása vagy az autózás.

Ha a kisbabádnak fáj a hasa, öleld szorosan magadhoz, és járkálj vele, finoman ringatva. Testednek melege biztonságérzetet ad neki.

GYÓGYNÖVÉNYKÉSZÍTMÉNYEK
Mielőtt gyógynövényes kezeléssel próbálkoznál, mindenképpen kérd ki a gyermekorvos tanácsát!
Amennyiben lehetséges, úgy minden etetés előtt adj a kicsinek néhány korty meleg herbateát kis csészéből vagy kanálból. Az édesköményből, gyömbérből, citromfűből vagy borsmentából készült gyógyteák ellazítják a gyomor- és bélfalat, és ezzel elejét veheted a fájdalmas hasi görcsöknek, amelyek talán a kólika kiváltó okai.
Naponta legfeljebb fél dl híg herbateát adj a babának.

HOMEOPÁTIA
A Magnesia phosphorica hatékony szer lehet akkor, ha a baba felhúzza a lábát, és melegre vagy gyengés masszázs hatására jobban lesz. Ha a kicsi nagyon nyugtalan, próbálkozz Chamomillával (kamilla) vagy Colocynthisszel (sártök).

EGYÉB TERÁPIÁK
A kólikás csecsemőknél nyugtató hatású lehet a fejbőr masszírozása.
(Forrás: Reader's Digest:
 Természetes gyógymódok a mindennapi gyakorlatban)

Megjegyzések