A pelenka dermatitiszA baba szinte állandóan pelenkával fedett bőrfelületeinek tisztán és szárazon tartása nem könnyű feladat. Még a leggondosabban ellátott csecsemő bőrén is előfordulhat pelenka dermatitisz, amely az enyhe vörösességtől az elfertőződött, kisebesedett, súlyos bőrgyulladásig sokféle formában nyilvánulhat meg. Azonban rendszerint enyhe lefolyású, és otthon is kezelhető.
A pelenkadermetitiszt leggyakrabban az ammónia okozza. Ezt a bőrirritáló vegyületet a vizeletben elszaporodott bélbaktériumok termelik. A nedves pelenka kidörzsöli és érzékennyé, fájdalmassá teszi a bőrt; az ammónia csak tovább súlyosbítja ezt az állapotot. A csecsemőknél ennek következtében bőrgyulladás lép fel. A sérült bőrön kórokozók, gombák és baktériumok szaporodhatnak el.

Hogyan előzzük meg a pelenka dermatitiszt?
A pelenka dermatitisz megelőzésének legjobb módja, ha a baba bőrét mindig szárazon tartjuk. Ehhez a pelenkát rögtön ki kell cserélni, amint vizelet vagy széklet kerül bele. 
Pelenkaváltásnál mossuk meg sima vízzel a baba popsiját, alaposan töröljük szárazra, majd kenjük be popsikrémmel. Hintőport ne alkalmazzunk, mert a finom részecskék irritálhatják a bőrt, továbbá fokozzák a dörzsölést.

Hogyan kezeljük a pelenka dermatitiszt?
Pelenkázásnál használjunk körömvirág vagy kamillavirág tartalmú, nyugtató hatású krémet. A babát reggel és este mosdassuk alaposan át meleg vízben, amelyhez két csepp levendulaolajat adunk. Ez nyugtató hatású és elősegíti a bőr regenerálódását.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Amennyiben az enyhe pelenka dermatitisz a fentiekben vázolt kezelések ellenére néhány napon belül nem múlik el, illetve ha nagyon gyulladt vagy kisebesedett kisbabánk bőre.

Megjegyzések