3/01/2017

Az illóolajok használata


Itt egy rozmarinszál az
emlékezetre; {...} itt meg
háromszín ibolya, ez való a
gondolatra; {...} Nesze neked ánizs
meg galambvirág; neked ihol a
ruta; ebből nekem is egy kicsit. {...}
Ne, neked százszorszép, adnék
violát is, de ind elhervadt, mikor
az atyám meghalt.
(William Shakespeare: Hamlet)

Az illóolajokat hígítani kell!

1 kanál = 15 ml
1 kiskanál = 5 ml
20 csepp = 1 ml
40 csepp = 2 ml = szűk 1/2 kiskanál

Az illóolajokat nem kötelező keverni, de sok esetben hasznos, mert erősítheti az adott olaj hatását. Figyelem! Vannak olyan olajok, amelyek nem férnek össze egymással!
  • legfeljebb három-, vagy négyféle esszenciát keverjünk össze;
  •  az elkészült keveréket sötét színű üvegben kell tárolni, jól lezárva; műanyagot egyáltalán ne használjunk;
  • címkézzük fel az üveget: tüntessük fel rajta a tartalmát és az elkészítés napját;
  • mindig tiszta eszközökkel dolgozzunk, és a keverék készítése közben szellőztessünk;

Az illóolajok kategóriái
Ha csak illatosítani akarjuk a lakást, az alábbi illatkategóriákból választhatunk. Azonban három illóolajnál többet ne keverjünk össze, mert akkor az illatok összezavarodnak és ellaposodnak.

Balzsamos: ambretta, atlaszcédrus, ciprus, eukaliptusz, galbanum, hegyi borsikafű, kajeputfa, keleti ámbrafa, kerti körömvirág, közönséges cickafark, muskotályzsálya, niauli, orvosi angyalgyökér, pacsuli, szantálfa, szasszafrász, tömjén

Citrom: bergamott, citrom, citromfű, citronella, indiai citromfű, közönséges petit-grain, mandarin, narancs

Friss: bazsalikom, erdei fenyő, kakukkfű, kamilla, kerti izsóp, menta, mirtusz, németfenyő, rozmaring

Fűszeres: babér, ceyloni fahéj, édeskömény feketebors, gyömbér, kámforfa, kardamom, koriander, majoránna, szegfűszeg, szurokfű, teafa

Virág: ezüstakácia, frivol vetiverfű, ibolya, ilang-ilang, jázmin, levendula, neroli, rózsa, rózsa illatú muskátli, rózsapálma



(Forrás: Giuliana Lomazzi: Aromaterápia)