3/14/2017

Teakeverékek

A teakészítés szabályai
Virágokból, levelekből álló teák esetén egy csészéhez egy kávéskanál növényt tegyünk, öntsünk rá forrásban lévő vizet. Lefedve öt percig állni hagyjuk, majd szűrjük le.
Gyökerekből, fás részekből tízperces főzéssel készítsünk teát (az arány ugyanaz).
A hőre érzékeny növényyeket - csipkebogyó, fagyöngy - öt órát hideg vízben áztassuk, majd szűrés után fellangyusítva fogyasszuk.
A gyógyteát legjobb, ha nem ízesítjük, mert veszít a hatásából.
Felhasználástól függően különböző időpontokban igyuk a gyógyteákat.
Hurutoldó, köhögés elleni teakeverékek:
1. 20%kankalin, 20% ökörfarkkóró, 20% fehérmályvagyökér, 20% papsajtmályvalevél, 20% martilapulevél
2. 20% kakukkfű, 20% hárs, 20% útifű, 20% ánizsmag, 20% bodzavirág
3. 40% permetfű, 40% kakukkfű, 10% cickafark, 10% izsóp

Immunerőstő teakeverékek:
1. 50% orbáncfű, 25% kamilla, 25% lenmag
2. 30% kasvirág, 10% csalán, 15% zöld tea, 30% vörös tea, 15% citromfű

Hashajtó teakeverékek:
1. 20% cickafark, 30% lenmag, 10% bodzavirág, 10% édeskömény, 30% szenna
2. 70% szennalevél, 10% aranyvessző, 10% borókabogyó, 10% citromfű

Egyéb teakeverékekről, gyógynövényekről folyamatosan olvashatsz az oldalon.