Az én játékgyűjteményem - Az ugróiskola


Mielőtt a játékokról lenne szó, nézzünk néhány kiszámoló mondókát, hiszen számtalan olyan játék van, amelyhez el kell dönteni, ki lesz a kezdő játékos.

#1
Ec, pec, kimehetsz,
holnapután bejöhetsz.
Cérnára, cinegére,
ugorj cica az egérre, fuss!
#2
Egyedem, begyedem, tengertánc,
hajdú sógor mit kívánsz?
Nem kívánok egyebet,
csak egy falat kenyeret.
#3
Piros szeme van a légynek,
ha nem hiszed, gyere nézd meg!
Inc, pinc, Lőrinc,
te vagy odakint!
#4
Mese, mese, mátka,
pillangós madárka,
ingó-bingó rózsa,
te vagy a fogócska!
#5
Lementem a pincébe vajat csipegetni,
utánam jött apám-anyám hátba veregetni.
Nád közé szaladtam, nádsípot faragtam,
az én sípom azt fútta:
gi-gá-gú,
te vagy az a nagyszájú!


Ugróiskola


Ezt a régi, egyszerű játékot egyedül is és többen is lehet játszani.
Rajzoljuk le a földre a nyolcosztályos ugróiskolát, az alábbiak szerint:
Ezt az iskolát is, mint a többit, ki kell járni. Mindenki keressen magának egy jó kis lapos kavicsot, vagy cserépdarabot! Miután kiszámoltátok, ki kezdi a játékot, az első ember álljon az iskola elé! Dobja be a kavicsot az első négyzetbe. Ha sikerül, fél lábbal ugorjon bele, vegye fel a kavicsot, egy ugrással meg kell fordulni egy másikkal pedig ki az iskolából! Ezután sorban a második, harmadik stb. négyzetbe kell dobni a kavicsot. Amennyiben a játékos megbukik, vagyis eltéveszti a dobást, vagy az ugrást, a dobás joga a következő játékosé lesz. Amikor ismét rákerül a sor, ott kell folytatnia az iskolát, ahol megbukott. Amikor valaki kijárta az iskolát, ugyanúgy odaáll a dobóhelyre, csak háttal az iskolának. Háta mögé dobja a kavicsát. Ha az egy négyzetbe esik, akkor ő azt a négyzetet lefoglalhatja. Valahogy meg lehet jelölni (krétával, faággal, bármivel). Ezután a többi játékos ebbe a négyzetbe már nem dobhat, és nem is ugorhat. Ahányszor kijárod az iskolát, annyi négyzetet foglalhatsz le. Verseny esetén, miután már minden négyzet foglalt, meg kell számolni, kinek mennyi van a birtokában. Természetesen az a győztes, aki többet foglalt el.

Ennek a játéknak is már számos változata létezik, gyakorlatilag csak a képzelet szab határt. Összegyűjtöttem néhány variációt a mókához:
Jó szórakozást!Megjegyzések